Het kiezen van de juiste locatie voor je horecazaak

Het beginnen van een eigen horecazaak is voor velen een droom. Wanneer je ervoor kiest om deze droom uit te laten komen is het belangrijk dat je een helder plan hebt. Zo word je droom geen nachtmerrie. Er zijn meerdere factoren die bepalen of jouw onderneming daadwerkelijk zal slagen. 

Een van deze succesfactoren is de keuze voor de juiste locatie. Want hoe knus en sfeervol je zaak ook is ingericht, als gasten het niet goed kunnen bereiken, blijven de stoelen leeg. In deze blog geven we je meerdere tips die jou helpen bij het vinden van de geschikte locatie voor je horecaonderneming.

horeca locatie kiezen

Wat is je doelgroep?

Om de geschikte locatie voor je onderneming te vinden dien je te goed voor ogen te hebben welk publiek je wilt gaan bedienen. Overweeg je bijvoorbeeld om een eetcafé of snackbar te beginnen, dan is het publiek dat je moet bereiken anders dan dat van een fine dining restaurant. De doelgroepen zijn in te delen op basis van verschillende factoren zoals leeftijd, vermogen en geslacht. 

Wanneer je jouw doelgroep hebt bepaald, kun je op zoek naar een locatie die hierbij aansluit. Denk hierbij aan de complexiteit van je horecagelegenheid. Een complex concept heeft namelijk met name aan het begin een groter publiek nodig om rendabel te zijn. De vraag naar specifieke niche-zaken is over het algemeen lager en het duurt daarom meestal langer voordat dit op gang komt.

Maak aan de hand van de demografische gegevens van het beoogde gebied een inschatting of jouw onderneming hierbij aansluit. Is het een match? Dan is het een potentiële locatie voor jouw horecaonderneming

 

Huren of Kopen?

Een belangrijke overweging die je moet maken voordat je een horecaonderneming begint, is of je het pand wilt kopen of dat je kiest voor huren. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen, maar voor beginnende ondernemers bevelen wij aan om te huren. Mocht er namelijk wat mis zijn met het pand, dan is de verhuurder verantwoordelijk voor de reparaties. Heb je een lekkend dak of moet de buitenkant van het pand geschilderd worden? Dan zul jij niet voor deze kosten hoeven op te draaien.

Ben je een gevestigde ondernemer en heb je wat meer kapitaal? Dan is kopen ook zeker een interessante optie. Zo zit je niet vast aan een contractduur of aan restricties omtrent eventuele verbouwingen. Daarnaast profiteer je van eventuele waardestijgingen van het pand wanneer je deze verkoopt.

Analyseer de omgeving van je locatie

Wanneer je een potentiële locatie op het oog hebt, dan moet je de omgeving hiervan goed analyseren. Neem in deze analyse bijvoorbeeld de eventuele werkzaamheden van je buren mee. Een restaurant met terras beginnen terwijl er een bouwbedrijf om de hoek zit, is dit misschien niet de gelukkigste keuze. 

Daarnaast is de bereikbaarheid van de locatie van groot belang. Zo moeten gasten de zaak eenvoudig kunnen bereiken en voldoende gelegenheid zijn om dichtbij te parkeren. Verder raden we aan om het totale aantal mensen dat de locatie dagelijks passeert in overweging te nemen. Het is vanzelfsprekend dat het voor een nieuw bedrijf lastiger is om van de grond te komen op een afgelegen locatie. Neem het aantal passanten, zowel te voet als per auto, dus in acht.  

Verder is de aanwezigheid van complementaire bedrijven in de omgeving een toegevoegde waarde voor jouw beoogde locatie. Kantoorpanden, treinstations of winkelcentra kunnen zorgen voor een extra klandizie. Als je erover nadenkt om bijvoorbeeld een lunchroom te beginnen, dan zijn kantoren in de buurt zeer gunstig. 

Hoe zichtbaar is de locatie?

Een andere belangrijke succesfactor voor jouw horecaonderneming is de zichtbaarheid. Met andere woorden, is jouw zaak gemakkelijk te vinden, wanneer mensen voorbij lopen of rijden. Bij de beste zichtbaarheid en het beste resultaat denken veel ondernemers enkel aan A-locaties met honderden passanten per dag. Dit is echter niet altijd waar. Zo zijn deze locaties meestal erg aan de prijs, wat maakt dat er een groter aantal gasten nodig is om de kosten te dekken.

Wanneer je locatie een beetje verstopt zit, is dit goed op te lossen. Zorg dat je in het oog springt door het gebruik van uithangborden, leuke verlichting of mooie planten. Zo weten passanten dat er wat gaande is.  

Ga voor kwaliteit en zekerheid

Tot slot raden we aan om goed na te denken over de prijs van de beoogde locatie. Wanneer een pand voor een zeer laag bedrag wordt aangeboden, kan dit een indicatie zijn dat er iets niet helemaal klopt. Daarnaast kan een te hoge huur ook problemen met zich meebrengen omdat dit een grote invloed heeft op de maandelijkse vaste lasten. Ons advies is om goed naar de verwachte omzet te kijken en op basis hiervan een huurbudget te maken. Verwacht je een hoge omzet te kunnen realiseren, dan is een hoge huur acceptabel en vice versa. 

Uiteindelijk is het van belang dat je onderaan de streep een goed ondernemersinkomen overhoudt. Laat je bij twijfels over de prijs daarom altijd adviseren door een professional. Zo weet je zeker dat je niet tegen ongewenste verrassingen aanloopt. 

We hopen dat je door het lezen van deze blog beter begrijpt hoe belangrijk een locatie is voor je onderneming en dat je weet waar je op moet letten wanneer je een nieuwe horecaonderneming begint.