Het ontwerpen van een efficiënt en aantrekkelijk interieur voor een horecazaak

Met een aantrekkelijk interieur trek je gasten naar je horecazaak en zorg je dat ze in de toekomst blijven terugkomen. Daarnaast zorgt een comfortabel en uitnodigend interieur ervoor dat gasten zich thuis zullen voelen. Dit resulteert over het algemeen in een langer verblijf en daarmee meestal ook meer inkomsten. Los van het visuele aspect moet ook de functionaliteit van het interieur goed verzorgd zijn. Hiermee optimaliseer je de efficiëntie op de werkvloer en de kwaliteit van de service. Dit resulteert in tevreden gasten terwijl je ook nog eens op de kosten bespaart. Een ware win-win dus. 

Maar hoe zorg je dat jouw interieur net dat beetje extra heeft en dat tegelijkertijd niet inlevert op het gebied van functionaliteit? In deze blog benoemen we enkele aandachtspunten die jou helpen bij het inrichten van jouw horecazaak.  

Hospitality Makelaar header

Wat is de doelgroep?

Net als tijdens het bepalen van de locatie voor jouw horecaonderneming, is de doelgroep die je wilt bedienen leidend in de keuze voor jouw interieur. Het is vanzelfsprekend dat de inrichting voor een fine dining restaurant anders moet worden ingestoken dan die van een cafetaria. Bepaal daarom van te voren wat je wilt uitstralen naar je gasten en pas de interieurkeuze hier op aan. Om dit goed in kaart te brengen raden wij aan om het concept van je restaurant uit te schrijven. Verwerk in dit overzicht de producten die je aanbiedt, je doelgroep en de beoogde uitstraling.

Brainstormen

Wanneer het concept en de beoogde uitstraling duidelijk is, kun je beginnen met het zoeken naar passende producten en meubels. Je hoeft deze echter nog niet direct aan te schaffen. Wij raden aan om eerst alle ideeën te bundelen en te verzamelen in een moodboard. Doe online inspiratie op en combineer verschillende kleuren met elkaar. 

Net als met de inrichting van je eigen huis is het verstandig om te kiezen voor items die een langere tijd mee gaan. Ondanks dat je de levensduur van jouw interieur kunt verhogen door ze goed te onderhouden, geldt het cliché goedkoop is duurkoop hier ook voor. Kies daarom voor producten gemaakt van duurzame materialen en hoge kwaliteit. 

Daarnaast raden wij aan om je niet blind te staren op trends en je meer te richten op tijdloze producten. Trends vergaan en daarmee ook de relevantie van jouw interieur. Door te kiezen voor niet aan de mode onderhevige items blijf je actueel en hoef je niet binnen een mum van tijd weer een nieuw interieur aan te schaffen.

Verlichting

Een van de belangrijkste sfeermakers van jouw horeca interieur is de verlichting. Naast  functionaliteit zorg je met de juiste verlichting voor een intieme en uitnodigende ambiance. Ook is het mogelijk om met verlichting bepaalde kenmerkende aspecten van je zaak uit te lichten. Zit je bijvoorbeeld in een historisch pand dan kun je dit middels spots of andere lampen mooi accentueren. 

Tot slot zit er een groot verschil in het verbruik van de soorten verlichting. Zeker met de huidige energieprijzen in gedachten is het niet onverstandig om te kiezen voor een type verlichting dat sfeervol, maar ook nog eens zuinig is. Verder zijn er mogelijk lampen die niet constant aan hoeven te staan, maar zouden deze ook bediend kunnen worden met een sensor.   

Overzicht

Het functioneel inrichten van een horecazaak is van cruciaal belang om een soepele bedrijfsvoering te waarborgen, het werk voor je personeel zo eenvoudig mogelijk te maken  en de algehele ervaring van je gasten te verbeteren. De informatie uit je brainstorm is te gebruiken voor het maken van verschillende indelingen van de zaak. De indeling is grotendeels gebaseerd op de aanwezigheid van stroompunten, in- en uitgangen, locatie van de keuken en de toiletten. Verder dien je te werken met een logische opstelling van keukenapparatuur, opslagruimte en werkstations. 

Als je een bar hebt, organiseer deze dan op een manier die het gemakkelijk maakt voor het personeel om bestellingen snel en efficiënt te verwerken. Plaats bijvoorbeeld glazen, dranken en andere benodigdheden binnen handbereik. Tot slot moet je voldoende opslag hebben voor eten, drinken, servies, bestek en andere benodigdheden. Efficiënte opslag hiervan voorkomt onnodige vertragingen en verwarring bij het personeel.

Akoestiek

Akoestiek speelt een essentiële rol in een horecazaak vanwege het effect ervan op de algehele sfeer, het comfort van gasten en de kwaliteit van de ervaring die ze hebben. Gasten willen zich op hun gemak voelen tijdens hun verblijf in een horecazaak. Te veel galm, echo’s of lawaai kunnen zorgen dat men elkaar niet goed kan verstaan en vermindert het algehele comfort van het verblijf in je zaak. 

Om de akoestiek te verbeteren, kunnen maatregelen zoals geluidsabsorberende materialen, tapijten, gordijnen, scheidingswanden en strategische positionering van meubilair worden gebruikt. Het is raadzaam om bij het ontwerpen van het interieur van je horecazaak rekening te houden met de akoestische aspecten om een optimale ervaring voor je gasten te garanderen.