Beginnen in de horeca: de vergunningen

Het beginnen met ondernemen in de horeca is voor velen een droom die uitkomt. Van het uitdenken van een concept en het vinden van de juiste locatie, het zijn slechts enkele stappen die horen bij het beginnen van een eigen horecazaak. Toch zijn er als ondernemer meerdere regels waar je rekening mee moet houden.

Zo ben je verplicht om verschillende horecavergunningen te bezitten. Wil je bijvoorbeeld alcohol serveren in je zaak, dan is hier een specifieke vergunning voor nodig. Om je een duidelijk beeld te geven van de verschillende soorten vergunningen in de horeca hebben we ze hieronder voor je op een rij gezet. 

Hospitality Makelaar header

1. Exploitatievergunning

Allereerst is er voor het beginnen van een horecabedrijf nagenoeg altijd een exploitatievergunning nodig. Het doel van deze vergunning is om ervoor te zorgen dat horecaondernemingen voldoen aan diverse regels en voorschriften met betrekking tot de openbare orde, veiligheid, hygiëne en het leefklimaat in de omgeving van jouw nieuwe zaak. De voorwaarden zijn echter per gemeente verschillend. Voor de specifieke criteria voor jouw bedrijf kun je het beste terecht bij je eigen gemeente. 

2. Alcoholvergunning

Wanneer je een café of restaurant wilt gaan openen, dan zul je hoogstwaarschijnlijk alcohol willen schenken. Om dit te mogen doen dien je echter wel in het bezit te zijn van een drankvergunning. Deze vergunning vraag je eveneens aan bij de betreffende gemeente en heeft betrekking op het pand waarin je werkzaam bent. De vergunning is persoonsgebonden, dus zul je, ook wanneer je een bestaand horecabedrijf overneemt, een vergunning moeten aanvragen.

De voorwaarden voor een alcohol vergunning

Om een alcoholvergunning aan te kunnen vragen moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet je minimaal 21 jaar zijn, in het bezit zijn van een Sociale Hygiëne certificaat en ingeschreven staan bij het Register Sociale Hygiëne. Daarnaast zijn er nog enkele eisen waaraan je moet voldoen om toestemming te krijgen om drank te schenken. Deze vind je hieronder: 

  • Het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  • Het pand moet voldoen aan bepaalde inrichtingseisen. Deze gaan over de hoogte van het plafond, oppervlakte, ventilatie en de aanwezigheid van toiletten.
  • Wanneer je een aanvraag indient, dien je alle ruimtes te vermelden.
  • Je zaak mag niet tegelijkertijd gebruikt worden voor detailhandel. Zo mag je enkel condooms en maandverband aanbieden. Ook is het (tot 1 januari 2025) gedoogd om sigaretten te verkopen.
  • Het personeel is ouder dan 16 jaar.
 

3. Terrasvergunning

Het hebben van een terras is in de zomer voor horecaondernemers haast onmisbaar. Wie wil er tenslotte binnen zitten met 30 graden. Toch kun je niet zomaar wat tafeltjes buiten zetten, maar zul je hier bij veel gemeenten ook een terrasvergunning voor moeten aanvragen. De vereisten voor deze vergunning verschillen per gemeente en hebben onder andere te maken met de sluitingstijden, het toegestane geluid en of gasten op je terras mogen roken.

4.Muzieklicenties

Akoestiek speelt een essentiële rol in een horecazaak vanwege het effect ervan op de algehele sfeer, het comfort van gasten en de kwaliteit van de ervaring die ze hebben. Gasten willen zich op hun gemak voelen tijdens hun verblijf in een horecazaak. Te veel galm, echo’s of lawaai kunnen zorgen dat men elkaar niet goed kan verstaan en vermindert het algehele comfort van het verblijf in je zaak. 

Om de akoestiek te verbeteren, kunnen maatregelen zoals geluidsabsorberende materialen, tapijten, gordijnen, scheidingswanden en strategische positionering van meubilair worden gebruikt. Het is raadzaam om bij het ontwerpen van het interieur van je horecazaak rekening te houden met de akoestische aspecten om een optimale ervaring voor je gasten te garanderen. 

5. Brandveiligheid

Als ondernemer in de horeca is het wettelijk verplicht om rekening te houden met de brandveiligheid van je pand. Zo dien je aan enkele brandveiligheidseisen te voldoen. De specifieke richtlijnen en voorschriften zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en de gemeentelijke bouwverordening. 

Verder is er voor bepaalde horecaondernemingen zoals bijvoorbeeld een hotel, in veel gevallen een omgevingsvergunning nodig. Deze is bij de gemeente of de lokale brandweer aan te vragen.  

Hulp bij het opstarten van een horecaonderneming

Wil je meer informatie over de vergunningen of ben je niet helemaal zeker of jij in het bezit bent van alle benodigde vergunningen voor jouw zaak? Neem dan vooral contact met ons op! Door onze jarenlange ervaring in de horeca weten we precies waar jij op moet letten.